Uutiset

Uusi PV3-luokan pelastusvene Porvoon Meripelastajille

29.5.2013

Porvoossa vapaaehtoiset meripelastajat päivystävät kahden aluksen voimin, PV Securitaksen rinnalle Suomen Meripelastusseura on luovuttanut 12-metrisen pelastusveneen Porvoon Meripelastajien käyttöön. Uusi vene korvaa pelastusristeilijä Mac Elliotin, joka siirtyy ansaitulle eläkkeelle meripelastustoiminnasta.

Meripelastusseuran PV3-alusluokkaa edustava Boomeranger RIB 1100 –alus on katettu kovapohjainen kellukevene (RIB). Toimintaan itsenäisenä etsintä- ja pelastusyksikkönä rannikolla ja saaristossa kykenevässä aluksessa on ammattitason navigointilaitteet ja monipuolinen meripelastusvarustus. Nopea pelastusalus tehostaa olennaisesti Porvoon Meripelastajien vapaaehtoismiehistön kykyä auttaa veneilijöitä ja saaristossa liikkuvia toiminta-alueellaan.

Vene on varustettu kahdella dieselmoottorilla (yhteisteho 552 kW) ja vesisuihkuvetolaitteilla, minkä ansiosta vene saavuttaa suuren nopeuden ja sillä on erinomainen ohjailukyky vaativissakin olosuhteissa. Aluksen huippunopeus on 35 solmua, matkanopeus 30 solmua, ja sen toimintasäde noin 150 meripeninkulmaa. Monipuolinen varustelu mahdollistaa tehokkaan toiminnan kaikissa meripelastus-, etsintä- ja avustustehtävissä.

Tekniset tiedot
Kokonaispituus: 11,9 m
Kokonaisleveys: 3,65 m
Moottorien yhteisteho: 552 kW / 740 hv
Toimintamatka: 150 mpk
Huippunopeus: 35 solmua
Matkanopeus: 30 solmua
Henkilömäärä: 3 + 3

Porvoossa meripelastajien päivystyskausi alkuun kahden aluksen voimin
 

Uusi PV3-luokan vene aloittaa päivystyskauden PV Securitaksen kanssa Porvoon edustan merialueella kesäkuussa, kun miehistö on saanut riittävän käyttöönottokoulutuksen alukseen. Porvoon Meripelastajien PV Securitas on aloittanut päivystys- ja partiointikauden toukokuun puolivälissä, ja sen miehistö on suorittanut meripelastustehtäviä.

Pelastusalukset päivystävät puolen tunnin hälytysvalmiudessa koko avovesikauden ajan. Viikonloppuisin ja loma-aikoina ollaan yleensä liikkeellä tai välittömässä lähtövalmiudessa.

Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt lähtivät hälytystehtävään 1 213 kertaa. Apua sai 2 395 ihmistä ja 1 017 alusta. Todennäköisesti varmalta menehtymiseltä pelastettiin 44 ihmistä. Porvoolaiset vapaaehtoiset auttoivat merialueella 37 merihädässä olevaa henkilöä ja 22 alusta. Uusi pelastusvene Securitas lunasti nopeudellaan ja joustavuudellaan paikkansa pelastustehtävissä. Tehtävämäärä kasvoikin sen tulon myötä viime vuodesta.

Useimmilta ongelmilta vesillä vältytään veneen huollolla ja varusteiden tarkistamisella
 

Vapaaehtoisille meripelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä. Ongelmat merellä johtuvat yleensä joko veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Ennen vesille lähtöä on hyvä muistaa:
- tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet
- tarkista myös viestintävälineiden toiminta
- varmista, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta
- tee reittisuunnitelma ja muista kertoa se myös kotiin jääville
- tutustu säätiedotuksiin ja muista seurata niitä myös matkan aikana
- pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina vesillä oltaessa
- säännöllisin väliajoin on hyvä kerrata merimiestaitojen perusasiat ja vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0204 1000. Sisävesillä apua saa yleisestä hätänumerosta 112.

Lisätietoja:
Jorma Salopelto, puheenjohtaja, SMPS Porvoon Meripelastajat - Borgå Sjöräddare ry, puh. 040 501 8840
Marko Stenberg, koulutusvastaava, SMPS Porvoon Meripelastajat – Borgå Sjöräddare ry, puh. 040 536 5661
Heikki Juvonen, alusvastaava, SMPS Porvoon Meripelastajat – Borgå Sjöräddare ry, puh. 0400 710 693
 

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group